Tekstil endüstrisi, nanoteknolojidevrimiyle birlikte yeni bir döneme girmektedir. Nano malzemelerkullanılarak, daha önce hayal bile edemediğimiz, çok çeşitli fonksiyonlara sahip kumaşlar elde edilmektedir. Üzerine, bir bardak meyve suyu dökülen pantolonumuzun, suyu itme özelliği,kirlenmesine engel olmaktadır.
Yakın bir gelecekte, giydiğimiz tişört üzerindeki nano sensörler, kalp atışlarımızı, vücut ısımızı ve kan şekerimizi düzenli olarak kontrol edecektir. İstenmeyen bir durum olduğunda da, bizleri, ya da kablosuz bir hatla doktorumuzu haberdar edebilecektir.
TEKSTİLDE NANOTEKNOLOJİ
Nanoteknoloji, yeni bir teknoloji devrimi olarak algılanmaktadır. Bu teknolojinin, 2025 yılına kadar gelişme sürecini tamamlayıp, hayatın her alanına gireceği tahmin edilmektedir. Tekstilde kullanılan malzemelere, nanometreboyutlarında farklı özellikler kazandırılması, çok önemli gelişmelere yol açacaktır.
Örnek olarak çorap ipliğinin, gümüş nano parçacıkları ile katkılandırılması, çorap içerisinde bakteri ve mikrop barınmasını engelleyeceğinden, kokması önlenmiş olacaktır.Suyu sevmeyen (iten) kumaşlardan üretilmiş tekstilürünlerinde, kirlenme engellenmiş; dolayısıyla yıkama ve tekrar ütüleme ihtiyacı en aza indirilmiş olacaktır. Böylece su kullanımı azalacak, hatta belirli bir süre sonra, çamaşır makinelerine bile ihtiyaç kalmayacaktır.
Esnek ve yıkanabilen nano sensörlerin ve aygıtların, kumaş içerisine aktarılmasıyla, kullandığımız elbiselerimiz, yeni boyutlar kazanacaktır. Elbise artık görecek, duyacak, hissedecek, komut verecek ve enerji üretecek hale gelecektir. Burada vurgulanması gereken önemli bir nokta şudur: Nano aygıtların boyutları, o kadar küçük olacak ki, elbiseyi giyene herhangi bir zorluk vermeyecektir
GÖREN VE HİSSEDEN KUMAŞLAR
Eğer çocuğun elbisesi, kablosuz hatla, havanın soğuduğunu ve çocuğun üşümeye başladığını, evimizdeki ekrana yansıtarak, bizi haberdar edebilseydi; sokaktaki çocuğumuz hakkında endişeye kapılmazdık. Lazer silahıyla hedeflenmiş bir askere, üniformasının, gelmekte olan merminin yönünü haber vermesi mümkün olabilecektir.
Artık bu fiberler(lifler) ve ipliklerin üretimi hayal olmaktan çıkmıştır. Kısa süre önce geliştirilen yeni bir yöntemle, kilometrelerce uzunlukta ve kumaşgibi dokunabilen ısı ve ışık sensörleri üretilmeye başlanmıştır. Yeni bir nano üretim teknolojisiolarak görülen bu yöntem, makroskopik boyutlardaki aygıtın, termal çekme yöntemiyledaha küçük boyutlara indirilmesi prensibine dayanmaktadır. Kısa bir süre önce, ısıyı hissedenfiberler, akıllı askeri üniformaların tasarımında, kullanılmaya başlanmıştır. Bu teknolojinin, tekstilendüstrisinde, yeni ufuklar açabilecek potansiyele sahip olduğu düşünülmektedir.
AKILLI GİYSİLER
Tekstil ve hazır giyim ürünlerine, su geçirmezlik, leke tutmazlık, buruşmazlık, antimikrobiyallik, değişebilirlik,UV-ışınlarından koruyuculuk, yanmazlık veya güç tutuşurluk ve daha iyi boyanabilirlik gibi özellikler kazandırannanoteknoloji tabanlı ürünler, geliştirilmiş ve kullanımları yaygınlaşmaya başlamıştır. Bunların dışında geliştirilen ısı, ışık, basınç ve kimyasal etkilerle renk değiştiren ürünler, dekoratif amaçlı kullanılabilmektedir. Nabız, sıcaklık,tansiyon gibi vücut fonksiyonlarındaki değişimleri belirleyip, kullanıcıyı uyarmaya yönelik uygulamaları söz konusu olabilmektedir. Elektronik tekstil alanında da yoğun çalışmalar yürütülmektedir.
Yakın bir gelecekte, kendi kendini temizleyebilen ve asla kırışmayan giysiler kullanıma sunulacaktır. Bunun yanındatekstil ürünleri, bilgisayar, yol bilgisayarı, müzik çalar, cep telefonu ve internet bağlantı elemanı gibi fonksiyonlara da sahip olabilecektir. Bugün vücut fonksiyonlarımızı kontrol edebilen; gerektiğinde ilaç veren,mikroorganizmalardan ve zehirli gazlardan koruyan, güzel koku veren, yaraları tedavi etmeye yarayan tekstil ürünleri şimdiden piyasaya sürülmektedir.